pondělí 24. října 2011

FOTONÁVOD: Jak na žabičkování?

Mnohým z vás se líbí žabičkování, ale nevíte úplně přesně, jak na to… Pojďte se mnou tedy nahlédnout pod pokličku a uvidíte, že je to opravdu snadné.
Celé kouzlo spočívá v použití pružné nitě. Zaskočte tedy do nejbližší galanterky a hledejte. Je to základní zboží, které používaly i naše babičky, takže i v prehistorických galanteriích jsem si skoro jistá, že ji budou mít. Když jsem nit kupovala v Praze, měli širokou škálu barev a hned věděli, co chci. V naší předpotopní galanterii jsme se s paní chvíli dohadovaly, ale nakonec našly, co jsem chtěla (barvy k dispozici ovšem pouze černá a bílá). Cena cca 20,- Kč – 40,- Kč.


Čeká vás převinutí nitě na spodní cívku. Nit při převíjení ještě přidržujte a přinapínejte. Já ani moc nemusela, protože ji můj stroj napínal dostatečně.

Cívku s pružnou nití si hezky umístíme do stroje a jako vrchní nit použijeme normální nit zvolené barvy. Já budu šít na růžovou látku, takže jsem zvolila růžovou nit, ale můžete klidně použít kontrastující barvu vůči látce, také to udělá zajímavý efekt.:)


Stroj máme připravený, jdeme na přípravu látky. Tohle je takový můj mezikrok, pro mou jistotu. Dělat ho nemusíte a můžete se řídit třeba šíří patky. Já jsem si pro jistotu na látce vyznačila čárky. Rozhodla jsem se pro pět řádků, vzdálených cca centimetr od sebe.


A jdeme na šití. Já mám na stroji nastaven rovný steh, napětí vrchní nitě 3, délku stehu 3. Na začátku i na konci šití zapošívejte! Na obrázku hezky vidíte, jak se mi látka za patkou již začíná díky pružné niti řasit.

A hrkáme hezky dokolečka. Dojedeme k začátku šití, zapošijeme. A pozor, pro jistotu, aby nám gumička i přes zapošití neutekla, koukneme na rubovou stranu a konce pružné nitě ještě růčo zauzlíkujeme (já dělala uzlíky tři). Kvůli uzlíkování doporučuji nezapomenout nechat si volné konce pružné nitě dostatečně dlouhé (a jak nit pruží, je to zrádné, člověku se zdá, že si nechal hodně, ale ono nenechal… takže ze začátku s klidem přehánějte, časem si najdete ideál).:)


A jednu řádku máme hotovou!


Vypadá to zatím nic moc, trochu jalově, člověk by to nejradši vzdal. Jenže jeden řádek záhon nedělá, a tak se pustíme s chutí do dalších. Jakmile máme hotovou jednu řádku a vrháme se dál, látka už se samovolně stahuje – doporučuji proto od této doby vždy ručně pomáhat látce napnutím (netahat, nepřepínat, zkrátka tak akorát) jak před patkou, tak za patkou. Pokud vám to místy ujede křivě, nezoufejte, nelekejte se, nepanikařte. Žabičkování je úžasné v tom, že spoustu nerovností schováa nikdo je už nikdy nenajde.:) Nezapomínejte po každém dokončeném řádku z rubu uzlíkovat ručně.
No vida, už se to rýsuje a máme hotovo.:)


Prozkoumáme si to trošku blíže.




A po natažení.


A ještě z rubu. Vypadá to podivně, ale tak to má být. Gumička nám zůstává naspod a vrchní nit ji hezky uzlíkuje těsně pod látkou.


Každá řádka hezky zauzlíkovaná.


A v akci.:)



Hand-made by ZICHR in Czech Republic (www.fler.cz/ZICHR)

Jistě jste zaznamenaly, že v postupu žabičkuji kousek nad spodním lemem a v reálu mám žabičkování pod prsy. Původní žabičkování jsem totiž vypárala poté, co nesplnilo moje představy (hlavně z hlediska funkčnosti – šaty se nadouvaly a vypadaly jako bonbon, navíc při chůzi stále lezly nahoru). Zato nažabičkování jako dozdobení živůtku mě nadchlo.:)
Takto se dá nažabičkovat ledacos… pas šatiček/sukýnky, živůtek šatiček/sukýnky, nebo třeba boky u trička (tzn. udělat takové nažabičkované jakoby vsadky), atd. atd. atd.
Co se týče rozměrů, tak pokud bych žabičkovala např. pas sukně, tak bych si obvod před žabičkováním stanovila třeba o 10 cm větší, než mám obvod přes zadek. Žabičkování zajistí, že se látka stáhne, takže se pak vrchní lem přizpůsobí obvodu boků a přes zadeček mi sukýnka nebude nepříjemně obepnutá. Některé holky ale třeba u živůtků dívčích šatiček nepřidávají nic navíc.
Děkuji za pozornost. Dotazů se nebojím, nebojte se ani vy, pokud budu tušit, poradím.:)
TIP! (od momo a vexa)
Pokud nechcete jet po řádcích a každý uzlíkovat, holky psaly, že jezdí jakoby po spirále, tzn. uzlíkují pouze na začátku a pak na konci. Dobrý nápad tam, kde vám nestojí v cestě zip či jiná překážka.:)


43 komentářů:

  1. Supr návod, hezky popsaný a názorný ! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasné,moc děkuji,přesně tohle jsem potřebovala vědět!(sháněla jsem marně pružnou nit v barvě látky a vůbec jsem nemusela :) )

    OdpovědětVymazat
  3. skvělé, děkuji za super návod, chtěla bych to vyzkoušet na sukni. Poradíte? Lze ušít takto sukni jen z rovného pruhu lásky, který spojím dohromady a ožabičkuju? Díky hezký den Katka (katmou@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
  4. Super, damy, dekuji za reakce a jsem rada, ze je vse jasne, srozumitelne a nazorne.:-) Ano, ano, pruzna nit v barve latky neni bezpodminecne treba - zalezi na mire puntickarstvi, jak se ti to pak bude libit (ci vizualne vadit) z rubu. Katko, sukni jde take takto udelat, prrsne jak pises - z obdelniku latky usijes tunel a v pozadovane sirce jeden lem nazabickujes, cimz si vytviris pruzny pas (sedlo).:-) Kdyby bylo neco nejasneho, sem s otazkami.:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vaše návody jsou uplně super! Krásně srozumitelné i pro úplného začátečníka. Už jsem si podle Vás udělala kolovou i žabičkovou sukýnku a mám z toho ohromnou radost:-) Moc děkuju! A jen tak dál, moc Vám fandím;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji pěkný večír a moc děkuji za takový prima komentář. Mám opravdu radost, že je vše z návodu pochopitelné a srozumitelné, anebo to případně doladíme v komentářích.:) Sukýnky bezva, moc chválím a pěkně s tou parádou do ulic (snad brzy už počasí dovolí). A klidně beru i návrhy na to, co by vás zajímalo takto postupově zdokumentovat - pokud budu umět, ráda zase nějaký šicí fotonávod vytvořím.:)

      Vymazat
  6. Super, díky za návod, to jsem hledala! L.

    OdpovědětVymazat
  7. Parádní, děkuji moc :)) Už se těším, jak to po maturitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  8. Potřebuji k tomu speciální šicí stroj? Zvládne to i normální?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj. Stačí běžný šicí stroj. Na fotkách také používám nomrální šicí stroj. Lépe mi šlo žabičkování na mém současném stroji s horizontálně umístěnou spodní cívkou. Dříve jsem měla šicí stroj s vertikálně umístěnou cívkou (klasicky do člunku), tam to byl trošku boj a po opětovném šití s běžnou nití bylo nutné si pohrát s napětím, protože gumička (asi díky tomu, jak je o dost silnější než nit) mi stroj rozštelovala, ale nutno dodat, že můj předchozí stroj byl skutečně základní jednoduchý model.

      Vymazat
  9. Skvělý návod! Dnes jsem si podle něj udělala plátěnou sukýnku s falešného modrotisku doslova za pár minut i korun!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Přesně to je kouzlo žabičkování - za málo peněz/času hodně muziky.:)

      Vymazat
  10. Děkuji za skvělý popis. V něčem je ten internet fakt super! :)
    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že je to srozumitelné... tak hurá do šití.:)

      Vymazat
  11. Super,dík za návod marně jsem ho po různých časopisech hledala,máte někde ještě jiné postupy a fígle při šití?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkný den, všechny fotonávody mám zde na blogu v sekci "Fotonávody". Pokud by vás něco speciálně zajímalo, jak se dělá, napište, a pokud to bude v mých silách, vytvořím další fotonávod právě na to.:)

      Vymazat
  12. Vaše fotonápady jsou super...zítra běžím do galanterky pro látku a pružnou nit a snad to zvladnu taky...díky moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak držím palce, ať se dílo povede. A děkuji za pochvalu.:)

      Vymazat
  13. Moc děkuji za návod, je krásně přehledný a i jako úplný amatér-samouk jsem to podle něj zvládla :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Zichr :) Moc děkuji za návod - fakt jsi jednička! Chtěla bych poradit - ušila jsem už několik žabičkových sukní. Sukni dělám jen obdélník + asi 20 cm navíc v pase..mno a žabičkuju. Dílka jsou to fakt krásný - prostě v jednoduchosti je krása..jenže ejhle problém. Když jsem si ji zvala na sebe, tak mi pořád lezla nahoru. Zamýšlené nošení bylo na bocích, sukně si ale vylézala pomalu až k bradě ;) Říkala jsem si, že je to tím, že mám dost velké boky a užší pas, tak se to tam prostě neudrží - půjčila jsem tedy sukýnku kamarádce, která má hezky souměrnou postavu,ale dělalo jí to také. Říkala jsem si, že na sukni vyzraju, když nejprve udělám v pase tunýlek a dám tam úzkou gumičku, kterou to hodně stáhnu a pak budu klasicky žabičkovat...Kamarádce to pomohlo (na sobě jsem ještě nezkoušela), tak jsem šila už tímto způsobem sukni pro druhou kamarádku, té to ale taky leze nahoru..prý ne moc, ale leze...grrrrrrr ;( dělám něco blbě? Nebo je nějaká vychytávka, aby prostě držela na bocích? Díky moc :) Jinak tvé mikiny jsou nádherné - taky bych se k nich chtěla někdy dopracovat :))) (chápu, že návod na mikiny sem nedáš, ale tak třeba jen nějakou "obecnou" mikinu :)))) Díky moc! :) Ivča.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivčo, nemyslím si, že bys někde dělala při žabičkování chybku - podle mě je to prostě normální. Mně se to děje např i u úpletových sukní/šatů, že mi popolézají, tzn. tak nějak už automaticky sem tam potáhnu zase dolu - je to přirozená vlastnost pružných věcí. Více tohle řeším na holých nohách, na silonkách/silnějších punčocháčích/legínách mi to leze méně. Řešením by možná bylo místo žabkových sukní dělat sukýnky pouze do široké gumy (může být buď kolová, nebo opět sešitý obdélník, který se napojením na gumu zřasí), která se při správně zvoleném obvodu "zakousne" do boků, ale zase je otázka, jestli to pak bude esteticky pěkný, když se bočky nad gumku vyvalí (normální stav pro všechny postavy, kromě vyložených kost-kůže).
      Návod na mikču promyslím - díky za tip. Jediný zádrhel je ale v tom, že u takového návodu nejsem schopna dát k dispozici samotný univerzální střih... proto vždy raději volím návody, kde je možnost, že si střih každá z vás zvládne vyrobit a přizpůsobit vlastním mírám a vyhotovení není náročné na různé křivky a propočty, takže se minimalizuje riziko případného neúspěchu.

      Vymazat
    2. Milá Zichr,moc děkuju :) Udělala jsi mi odpovědí radost:) Tak nějak jsem si to myslela.... Mě pomohlo opravdu dát úplně nahoru tenkou (cca 0,5cm) gumku - ale hodně staženou a pak žabkovat - dnes jsem měla sukýnku celý den a nelezla (nebo lezla, ale v mezích normy :)))Do široké gumy dělám téměř všechny sukýnky :) Teď mám koupený i široký úplet a chystám se udělat nějakou i do úpletu.
      Ta mikina - chápu, ale je to škoda - máš opravdu krásné mikči!
      Jooo a víš, co by mne ještě zajímalo? Jak se správně šije k látce šikmý proužek? Na rovnou látku ho normálně přehnu a přišuju a většinou se trefím, ale jakmile je to kolová sukně, nebo cokoliv do oblouku, tak mi to lítá - až hrůza...takže si nejdřív našiju jakoby zadní stranu (abych měla jistotu, že už mi prostě nevyjede) a pak hezky předek. Ze předu to vypadá dobře, ale z rubu jsou prostě dvě řady nitě...Tak jsem to na tebe navalila :))) Díky moc! :)

      Vymazat
    3. Ahoj kočko, s tím šikmáčem je to super nápad na další fotonávod - lemovku je možné našívat několika způsoby, které se liší náročností na čas a výsledným efektem, takže to zdokumentuji, aby si každý vybral to, co mu vyhovuje.:) Snad by se mi to mělo podařit tento víkend. Mikči ještě promyslím, ale tam je zásadní ten střih, samotné ušití už taková věda není.:)

      Vymazat
  15. nejlepší návod, který jsem kdy o šití četla. Moc děkuji za něj... Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj a díky za reakci. Mám radost, pokud bylo vše jasné a srozumitelné... a ať to vesele žabičkuje.:)

      Vymazat
  16. Super navod a hlavne naprosto srozumitelny a nazorny!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to má být, díky, a třeba u dalších návodů na počtenou.:)

      Vymazat
  17. Tak se taky připojím k díkům, právě jsem to odzkoušela a nemá to chybu :-) , moc dík ! Magda

    OdpovědětVymazat
  18. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  19. Máte skvěle napsaný a nafocený návod, ale ať se snažím jak se snažím, tak mi nechce ta horní nit chytit tu gumičku a mám to hrozně volné.(z rubu, líc vypadá relativně OK) Neporadíte, čím by to mohlo být? Materiál různý, plátno, úplet, džínovina... všude stejný problém....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, moc děkuji. Vlastně to píšu tak, jak bych si to já, jako amatér, sama ráda přečetla, když jsem dříve (ale vlastně stále pořád) návody na "něco" hledala.
      Co se týče tvého (pojďme si tykat :)) problému s gumičkou. První otázka je, zdali spodní nit umisťuješ do stroje v člunku, anebo ne (tzn. buď se spodní nit umísťuje do člunku a ten se poté vsadí pod destičku, anebo rovnou umisťuješ spodní cívku bez člunku pod destičku).
      Totiž s člunkem je celé žabičkování o dost obtížnější, alespoň dle mé vlastní zkušenosti. Tam bych doporučovala stroj celý znovu převléknout, jak vrchní nit, tak spodní gumičku a gumičky si nechat z člunku vytažený deeeelší kus, aby byla větší pravděpodobnost, že ji vrchní nit zachytne a nesklouzne po ní bez jejího vytažení. Také bych zkusila použít jinou značku vrchní nitě (měla jsem jedny nitě, které byly takové dost slaboučké, a ty byly prostě problematické - zn. tuším ASPO).
      V případě, že máš stroj bez člunku, tak tam bych opět doporučila převléci celý stroj a opět nechala koukat větší kus gumičky, aby se vrchní nit při vytahování mohla dobře zachytit.
      Jakmile se vrchni nit zachytí a vytáhne kus gumičky zoubky spodního podavače, dovytáhnout rukou (pinzetou, ...) - gumička pruží a táhne, tzn. celou ji vrchní nit nemá moc šanci vytáhnout.
      Někdy i pomůže stroj celý vyčistit a promazat. Vyměnit klidně i jehlu.
      Co se týče volnosti, tak tam bych zkusila poštelovat napětí. Přeci jen, gumička je silnější než normální nit a může to způsobovat problém. Já toto na svém stroji naštěstí řešit nemusím (nejsem moc kamarád se štelováním), ale u starého stroje s člunkem jsem s tím čarovat musela. U člunku je možné ještě uvolnit napětí přímo na člunku pootočením šroubku a uvolněním plíšku, ze kterého se vytahuje nit.
      Také je třeba vzít v potaz, že žabičkování nikdy zespodu nebude vypadat jako steh se spodní nití, protože vrchní nit uzlíkuje na gumičce, nikoliv jako běžně při použití spodní nitě v místě vpichu do látky (je to vidět i na detailních fotkách v článku). Ale samozřejmě by vrchní nit neměla dělat kolem gumičky vytažená oka, měla by být ke gumičce jakoby "přicuclá".

      Vymazat
  20. No sláva, toto som hľadala. Konečne si môžem ušiť letný top.

    OdpovědětVymazat
  21. To nie je žabkovanie ale obyčajné riasenie, žabkovanie vytvára kosoštvorce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj "Unknown", díky za zajímavý postřeh. S dovolením však ponechám i tak označení žabičkování, protože se domnívám že napříč laickou šicí veřejností se pod tím očekává právě to, co je popsáno v návodu.:-) Pod "pouhým" řasením já osobně vnímám nepružné nabrání látky (např. do pásku u pin-up sukně).

      Vymazat
  22. Ahoj, děkuji za srozumitelný návod, nicméně objevil se problém..Ač postupuji tímto způsobem, chová se to jako by dole byla normální nit a látka se neřasí. netušíte čím by to mohlo být? Hezký večer přeji
    Martina

    OdpovědětVymazat
  23. Martino, kolik řádků máte našitých? Pokud pouze jeden, tak je třeba přidat - pak k řasení dojde. Gumička totiž není tak silná, a je třeba, aby jí tam bylo více. Pokud máte řádků více a stále k řasení nedochází, pak já bych zkusila přidat na napětí spodní nitě (napětí totiž natahuje při šití gumičku, která se po osvobození z pod patky smrští a tím dochází k řasení). Dejte vědět, kdyžtak pobádáme dále.:-) Klára

    OdpovědětVymazat
  24. Krásný den, žabičkování jsem pochopila, na stroji funguje (po seřízení naplnutí spodní nitě), ale mám dotaz - potřebuji udělat žabičkování jen na části zad u šatů. Když bych to šila na jednou, bude se mi látka zkracovat i v příčném směru, což nechci a dělat uzlík na začátku a na konci každého řádku jde jen v případě, že kus látky by byl všitý zvlášť (navéc by to byla piplačka). Máš nějaký tip nebo zkušenost jak vyřešit tento problém? Chci aby to bylo zhruba takto: http://www.fler.cz/zbozi/fox-fairy-summer-dress-saty-s-voskovou-batikou-7542854

    díky za radu a krásné vše!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, tak to je paráda, že se žabičkování daří.:-) Co se týče dotazu, tak já to vždy dělala tou piplačkou. Např. u těchto šatů: http://www.fler.cz/zbozi/psycholesik-satky-vel-az-l-rezervace-2984885, anebo u tohoto topu: http://www.fler.cz/zbozi/na-jahodach-topik-vel-uni-2715108. Takže já dělám skutečně řádek po řádku a uzlíkuji na začátku a na konci každého řádku. Lze to jak u všité látky, ale lze to i na části jednoho kusu látky (tam to jen chce si předem udělat pomocné čáry odkud začíná a kde končí požadované žabičkování, aby byly řádky zarovnané). Klára

      Vymazat
  25. ahoj. návod je parádní, ale vůbec mi to nefunguje. gumička zespod dělá klikatého hada a to i při utažení spodní nitě (naprosto bez efektu). už jsem z toho zoufala, šití to je nádherný, dcerka má slíbený šatečky už pár měsíců a už se na mě zlobí, že pořád nejsou, ale já jsem pořád nepřila záhadě na kloub:-(. nějaká rada? stroj mám brother bm3500

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, a máš horizontální (vkládáš cívku rovnou pod stehovou destičku) nebo vertikální spodní cívku (tzn. vkládá se do cívkového pouzdra se zobáčkem a ten se teprve vloží pod stehovou desku)? Já jsem se s žabičkováním u vertikální cívky také zlobila a naprosto mi to nešlo seštelovat. Zdárně žabičkovat se mi daří až s horizontální spodní cívkou. Klára ZICHR

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.