sobota 9. května 2015

FOTONÁVOD: Textilní květina (nejen) ke Dni matek


Druhou květnovou neděli tu opět máme Den matek. A protože jsem lenoch líná běžet do květinářství (bez ohledu na nedělní (ne)otvírací doby) a taky jsem se rozhodla věnovat něco trvalejší hodnoty, přišla mi vhod tato rychlá, nenáročná aktivita, ze které vzejde vlastnoručně vyrobená pěkná dekorace do interiéru.

Zvládnou i naprostí začátečníci levou zadní.


Náhledy jsou rozklikávací - kdo kliká, vidí víc.:)

CO POTŘEBUJEME
- zbytky látek (větší, šíře alespoň 100 cm, výška alespoň 10 cm) – např. bavlněné plátno, bavlnu, len
- budoucí stonky, tedy tyčky (k sehnání v Ikea), anebo vhodné klacíky z lesa
- šicí stroj, nůžky, písadlo, pravítko
- tavnou pistoli
- pro pintlicháře i žehličku


POSTUP
1) Z vybrané látky vyrobíme pruh o šířce 100 cm a výšce 10 cm. Rovnou si také připravíme siluety lístečků. Lísteček načrtneme od ruky ve velikosti, která se nám zdá vhodná. Na každý lísteček použijeme dva vystřižené obrysy. Např. na tři lístečky tak potřebujeme 6 vystřižených siluet.

2) Vzniklý pruhy přeložíme na půl, líc k líci. Na delší straně si od kraje vyznačíme 15 cm. Na kratší straně si od nepřeloženého kraje naměříme 2,5 – 3 cm.


3) Tyto dva krajní body spojíme křivkou, dalo by se říci skoro exponenciální.:)

4) A odstřihneme. Po rozložení pruhu nám zůstává tenký proužek uprostřed.


5) Asi 1 cm na druhém konci (tom nestříhaném) našeho dlouhého pruhu zahneme k rubu. Můžeme zažehlit, ať to lépe drží.

6) A jdeme na šití. Pruh přeložíme napůl, rub k rubu (můžeme zažehlit). Začneme na tenkém ocásku, který sešijeme podél okraje asi na šíři rysky (rysky hledej na patce, anebo na krycí destičce pod patkou). A dále pokračujeme na širokou část, kde tvoříme vlnky, lépe nepravidelné – ve výsledku to vytvoří mnohem zajímavější květ. Vlnky šijeme od ruky nanečisto. Kdo si netroufá, nestydí se vzít si křídu a vlnovku si dopředu načrtnout. Na začátku i na konci zapošíváme!


7) Asi 0,5 cm nad vzniklým švem odstřihneme přebytečný materiál.

8) Voalá, jsme v polovině.:)

9) Čeká nás navolnění, tedy volné nařasení hada. Na stroji si nastavíme rovný steh, a to nejdelší, který můžeme. A tentokrát nebudeme zapošívat.

10) Šijeme u přehybu hada, tzn. tam, kde nejsou naše vlnky. Řasit budeme pouze širokou (vlnkovanou) část. Ocásek zůstane nenařasený.



11) Protože už se ke stroji vracet nebudeme, rovnou si vyrobíme i lístečky. Vždy dva obrysy přiložíme k sobě (rub na rub) a obšijeme na rysku patky. Lístečky můžeme nechat pouze obšité, anebo jim vyšít žilky – vše vypadá dobře.

12) Roztopíme si tavnou pistoli.
13) Připravíme si „stonek“. Ovíjet ho začneme „ocáskem“, na kterém si pomocí tavné pistole nejprve připravíme pro stonek jakousi „kapsičku“. Stačí asi 1 cm od kraje přeložit a v horní části přikápnout lepidlem. Nezapomeň, že ovíjíme tak, aby vzniklé vlnky na hadovi směřovaly vzhůru, zatímco řasená část bude ovíjet tyčku.

14) Tyčku zasuneme do „kapsičky“ a začínáme ovíjet ocásek, průběžně přitavujeme kapkou lepidla.



15) Po chvíli už začínáme ovíjet i vlnkovanou část. Při obtáčení neutahujeme látku silou kolem dokola, ale snažíme se tak nějak přirozeně naslouchat látce. Obtáčíme tak akorát, ani moc silně, ani moc volně. Opět průběžně přitavujeme lepidlem.

16) Už se to rýsuje.:)

17) Tadá! Finišujeme.

18) Zbývá kytičku trochu načechrat. Roztřepit prsty okraje. Vlnky sem tam ledabyle ohnout. Prostě si na chvíli zahrát na Matku Přírodu a vyrobit vlastní originální květ.
Přitavíme lístečky.
Kochání.:)

19) Barevnosti se meze nekladou. S materiálem nižší gramáže bude květ menší. S kratším pruhem látky taky. A zase naopak.:) Je libo lístečky, anebo bez. Máme hotovo.:)



Protože máma je jenom jedna.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.