úterý 27. září 2011

FOTONÁVOD: Jak vyrobit kolovou sukýnku?


Dneska si spolu ušijeme trochu náročnější projekt, a to kolovou sukýnku. Postup je podrobný, tak ne, že se mi vyděsíš hned na začátku.:) Nakonec zjistíš, že to není tak těžké. Plusem určitě je, že je sukýnka relativně rychle hotová a vždycky se povede a bude vypadat skvěle. Menším mínusem je náročnost na množství materiálu, které si střih vyžaduje.

Kromě samotné sukýnky se i naučíme, jak vyrobit řasený lem, který můžeš využít u dalších rozličných projektů.

Jdeme na to!:)


POMŮCKY
1. Základní, co budeš potřebovat (ne vše je na obrázku):
* nůžky na papír, kružítko, tužku, střihový papír, pravítko,
* krejčovské nůžky, pruženku plochou širokou cca 5 cm, bavlněnou látku na sukýnku, doplňkovou bavlněnou látku na zdobení (v mém případě řasený lem)
* spínací špendlík, stehovku (stehovací nit).


PŘÍPRAVA STŘIHU
2. V první řadě nás čeká výpočet poloměru, který má mít vrchní kruhová výseč. Vrchní kruhová výseč je vlastně vrchní lem sukýnky, tedy pasová (boková) část. Je tedy nutné přeměřit místo, kde hodláme sukýnku nosit a k němu připočíst cca 10 – 15 cm. Tuto míru následně dosadit do vzorce pro výpočet poloměru kruhu – já jsem si stanovila obvod vrchního lemu na 100 cm.


3. Získaný poloměr přeneseme na střihový papír pomocí kružítka nebo pravítka.




4. Dále si musíme stanovit, jak dlouhou sukýnku chceme mít (nezapomenout však na to, že k vrchnímu lemu bude ještě našita pruženka, takže je nutno počítat do délky ještě s ní). Tuto míru poté přeneseme postupným posouváním pravítka po kruhové výseči vrchního lemu na střihový papír.


5. A máme nakreslený střih!


6. A vystřihujeme.


PŘENESENÍ STŘIHU NA LÁTKU
7. Čeká nás příprava látky na sukýnku tak, abychom na ni mohli přenést střih a ve finále získat kýženou sukýnku. Látku tedy rozložte před sebe v jedné vrstvě (respektujte přitom zvolený vzor).



8. Následně látku přeložíme (horizontálně - shora dolů). O jaký kus je potřeba látku přeložit si snadno změříme přiložením střihu.


9. Jakmile máme přeloženo, bude nás čekat ještě jedno přeložení, tentokrát vertiální – zleva doprava.



10. A konečně se dostáváme k samotnému překreslení střihu. Střih přiložíme k „vnitřnímu“ rohu, který vznikl naším překládáním.


11. Řádně přišpendlíme. Špendlete střihový papír spolu se všemi vrstvami látky.


12. A dle střihu odstřihneme přečuhující materiál.



13. Máme vystřiženo – po rozložení nám vznikl kruh s kruhovou výsečí uvnitř.


14. Spodní i vrchní okraj (tedy vnější i vnitřní obvod vzniklého kruhu) začistíme na obnitkovacím stroji, případně na šicím stroji overlockovým či cik-cak stehem.


PŘÍPRAVA ŘASENÉHO LEMU
15. Nyní je potřeba připravit si látkové pruhy z doplňkového materiálu na řasený lem. Jakmile si stanovíme šíři finálního lemu, zjistíme, jak široké pruhy potřebujeme. Použijeme následující vzorec: zvolená šíře * 2 + 0,5. Na mojí sukýnce bude lem široký 2,5 cm, takže pruhy jsem stříhala šíře 5,5 cm (2,5 * 2 + 0,5).
Navíc potřebujeme zjistit, jak dlouhého hada potřebujeme. Opět využijeme vzorec pro výpočet obvodu kruhu - tentokrát potřebujeme obvod místa na suknýnce, kam si přejeme hada umístit. Poloměr si snadno změříme z již získaného střihu (viz krok 13) a dosadíme do vzorce (viz krok 2). Na závěr získané číslo vynásobíme dvakrát a máme tu délku, v jaké hada potřebujeme (vyjde-li nám tedy obvod zvoleného místa 180 cm, pak budeme potřebovat hada v délce 360 cm).


16. Získali jsme více hadů, protože délka je opravdu úctyhodná. Nezbývá nám, než hady sešít. Přiložíme jednotlivé části kratšími stranami lícem k sobě a prošíváme na šířku patky. Následně švy rozžehlíme do stran.






17. Nyní musíme ten dlooooouhatánský pruh látky přiložit delšími stranami lícem k sobě a sešít na rysku patky.


18. Máme sešito.


19. Nyní musíme hada protočit (FOTONÁVOD: Jak protočitlátkového hada).

20. Protočeno.:)


21. Opět se půjdeme kamarádit se žehličkou. Nyní je potřeba sežehlit vzniklý šev na střed jedné ze stran.


22. Vezmeme si k ruce stehovku. Na jehlu navlékneme nit dvojitě a čeká nás řasení hada.



23. Jehlu postupně vypichujeme z rubu do lícu, z jedné strany na druhou a stahujeme látku.


24. A řasíme.


25. A pořád řasíme.


26. A konečně máme nařaseno.:)


27. Nyní vezmeme oba nezačištěné konce hada. Jeden z nich podhrneme do rubu a druhý do něj vsuneme. Následný spoj přišijeme na stroji rovným stehem.



28. Na naší rýsující se sukýnce si od spodního okraje vyměříme a naznačíme po celém obvodu místa, kudy náš lem povede.


29. A nařasený lem (vč. stehovky) na sukýnku hezky napasujeme, rovnoměrně rozložíme řasení a bohatě špendlíme.



30. Následne ve středu řaseného lemu prošijeme na stroji rovným stehem.


31. Teprve nyní povytahujeme stehovnou nit.


NAŠITÍ PRUŽNÉHO VRCHNÍHO LEMU (PRUŽENKY)
32. Blížíme se do velkého finále. Zbývá nám sukýnku opatřit pružným vrchním lemem. Ustřihneme si pruženku o délce cca takové, jako je obvod místa, kde hodláme mít sukýnku posazenu.
Okraje následně přeložíme přes sebe (cca 1 - 2 cm) a přišijeme cik-cak stehem, kterým je zároveň začistíme.





33. Vzniklé sešité místečko přišpendlíme na sukýnku, a to lícovou stranou k lícové straně sukýnky (jednu libovolnou stranu pruženkového lemu stanovíme za lícovou) právě v místě, které bude po dokončení zadní částí. Tedy sešité místečko na lemu špendlíme na budoucí středovou část zadní části sukýnky.


34. Protější stranu lemu našpendlíme na budoucí střední část přední strany sukýnky – opět lícem k lící. Pozor, ať si gumku nepřetočíte.
A poté špendlíme pruženku na budoucí boky sukýnky.
Vypadá to podivně, ale žádný strach.:)


35. Na šicím stroji nastavíme přerušovaný cik-cak steh.


36. A nyní budeme šít od špendlíku k špendlíku, ale tak, že pruženku budeme natahovat a srovnávat s látkou sukýnky.
Na prvním obrázku je vidět, jak látka lícuje s nataženou pruženkou. Na druhém obrázku vám ukazuji, jak to vypadá, když pruženku nenatahuji.
Tip! Je dobré si při šití přidržovat látku i za patkou a decentně jí pomáhat v posunu.



37. Výborně! Vzniklý šev protočíme dovnitř sukýnky a máme skoro hotovo.:)


38. Nyní si podobnou svízel jako před chvílí zopakujeme, tentokrát přímo na lícové straně. Slibuji, že to už ale půjde mnohem lépe. Šijeme opět přerušovaným cik-cak stehem a pruženku mírně vytahujeme.


39. Hurá! Sukýnka je na světě. Nezbývá než natáhnout a vyrazit.:)



40. Kdo si troufá, může zkusit vymyslet, jak sukýnku obohatit o tylovou spodničku, která je se sukýnkou napevno spojena.:)




Na nejasnosti se neváhej zeptat.:) A pokud se do sukýnky pustíš, určitě výsledek vyfoť a pochlub se odkazem v komentářích. Těším se.:)
---
A jak podle tohoto návodu šijou další šikulky:
* Erika - rybková paráda s červeným olemováním
* Lucka - místo gumy do pružného pasu a i s tylovou spodničkou




36 komentářů:

  1. ahoj, nemohla bych poprosit o tvůj email, měla bych takovou nabídku;) díky m.

    OdpovědětVymazat
  2. little sister: ahoj m., jasnačka (prozichr(at)gmail.com)... jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky, jsem naprostý začátečník a ráda bych sukýnku zkusila - poradila bys mi, kolik potřebuji celkem koupit látky? Moc děkuji!

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj anonymní kočko. V první řadě si určitě vyrob papírový střih dle požadovaných rozměrů. Podle toho už pak hezky odvodíš, kolik látky budeš potřebovat. Až budeš mít hotový střih, tak změříš pomyslný poloměr tvého kruhu (tzn. délka strany čtvrtkruhové výseče od pomyslného středu - tzn. nenech se zmást tím, pokud už budeš mít ustřiženou vrchní část, tak onen střed bude mimo střihový papír). Poloměr znásobíš dvakrát a máme tu jak na délku, tak na šířku rozměr, který budeme potřebovat. Plus to chce ještě připočíst určitou rezervu. Je to srozumitelné takto?:)

    OdpovědětVymazat
  5. Absolutně! Moc moc děkuji! A možná ještě jedna otázečka - ten tyl je tam nařasený nebo délka tylu = obvod, kde chci sukýnku nosit?

    OdpovědětVymazat
  6. Tyl je možné stříhat stejně jako sukýnku - tzn. "kolovým" způsobem. Anebo já si stříhala pruhy tylu, jejichž výška byla rovna tomu, jak dlouhou tylovou část sukýnky jsem chtěla mít. Takových pruhů jsem si nastříhala několik. Pruhy jsem pak stehovkou nařasila a postupně našila na připravenou vrchní (hlavní) část sukýnky. A poté pospolu našila na gumu. A doporučuji si nejspodnější vrstvu spodničky opět připravit z nějaké lehké bavlněné látky či podšívkoviny. Jinak bude delší sezení na tylu nepříjemné.:)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá rada s tou podšívkou, moc děkuju. Nechci tady spamovat, ale dneska jdu do toho, nakonec to zkusím dozdobit stuhou (jako to máš ty tím hadem) a ještě bych chtěla spodek tou stuhou olemovat - to ji asi normálně jako přeložím na půl a přišiju ke spodku sukně, viď? Ještě jednou moc díky! Karolína

    OdpovědětVymazat
  8. Karol, s tou stuhou to můžeš zkusit, jak píšeš, ale trochu se obávám, že se ti to bude krabatit, jelikož je stuha střižená tzv. rovně, nikoliv šikmo (jako šikmý (nebo také lemovací) proužek). Nejlépe, pokud si na to olemování koupíš saténový širší šikmý proužek, to pak bude jistota, že to bude olemováno parádně.:)

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Lucka mi tu nechávala komentář, a ten už tu zase není... no ohledně toho zásadnějšího rozdílu mezi pasem a boky, kdy to přidaná délka na obvodu a pružnost gumky už nevyřeší, tak pak bych určitě už doporučovala zakomponovat zip... což je docela dobrý tip na nějaký budoucí návod (tzn. jak všít zip do sukně).:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ten komentář smazala, protože mi pak přišlo, že bych to mohla vlastně napřed zkusit.... :-) Děkuju za radu. Látku už jsem střihla, ale napřed musím udělat ještě jednu státnici a pak koupit látku na spodničku, protože tam budu mít i ten tyl :-) Pak dám fotku. Bude to extra romantické s jahodama, tak doufám, že na to nejsem moc stará :-) Těším se na léto!

      Vymazat
    2. Za ten návod na všívání zipu do sukně bych se moc přimlouvala. Posledně jsem s tím skrytým zipem dost bojovala (byla to sukně s podšívkou) a dopadlo to všelijak.

      Vymazat
    3. Tak to se moc těším na výsledek. A myslím, že pokud ty se v jahůdkách budeš cítit dobře, tak na to stará nejsi - není důležitej věk, ale celkový vzezření a styl a jestli to k tobě bude pasovat.:)

      Vymazat
  11. Tady je výsledek mého snažení :-) Sukně je trojvrstvá, napřed lehká bavlněná džínovina, pak tyl a vespod bavlněná spodnička. Vše všito nakonec do přužného pasu místo gumy. Moc děkuji za inspiraci na tuhle kolovou sukni, je to super střih na moji postavu. Doufám, že tahle sukně není poslední.
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=372314209553426&set=a.372314182886762.1073741826.253095828141932&type=1&theater

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, sukynka vypada moc povedene. S tim pruznym pasem jsi to skvele vykoumala.:) Takze hura na leto v suknich.:)

      Vymazat
  12. Ahoj, návod na sukni je perfektníí ( pochopí to opravdu každý :D)... Chystám se na ní, ale nemůžu sehnat černo-červenou pruhovanou látku... Ostatní jo, ale tuhle prostě ne... :( Neporadíš mi, kam se mám obrátit??? Jinak všechny věci od Tebe jsou super ( hlavně ty šaty :D) Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Radko, jsem ráda, že i pro tebe je návod názorný a jasný a že se pustíš do výroby vlastního kousku.:) Klidně se pak pochlub, ráda se pokochám.:) Co se týče látky, tak mám s podobnými vzory a barevnými kombinacemi sama velkou potíž je sehnat, hl. v ČR, takže doporučím zkusit prozkoumat zahraniční servery (USA, Německo), tam je pravděpodobnost nalezení takových látek větší.

      Vymazat
    2. Diky za radu,az neco vytvorim rada se pochlubim.RADKA

      Vymazat
  13. Ahoj, jen bych se chtěla zeptat, jak dlouhý má být pruh, který pak budu řasit? Asi jsem to jen nepochopila z návodu, ale když si to přeci spočítám ze vzorečku pro obvod kruhu, tak si k tomu musím asi něco přidat, abych mohla řasit. Poradila bys prosím kolik, jsi přidávala, aby to bylo takhle krásně nařaseno? Jinak opravdu krásný návod, určitě vyzkouším! Moc díky! Karolína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Karol! Díky za dotaz a musím říct, že jsi mě nachytala na švestkách - v tomto kroku chybí ještě jedna podstatná informace, a to, že získaný obvod kruhu (v místě, kde si přejeme řasený lem) znásobíme dvěma.:) Tzn. pokud ti obvod místa na sukýnce, kde bude řasený lem, vyjde 180 cm, pak pruh na řasení bude nutno vyrobit v délce 360 cm.:) Jdu to opravit a ještě jednou děkuji za upozrnění.:)

      Vymazat
  14. Ahoj, moc díky za návod - je to moje první skukně a můj chlap, když to viděl, tak řekl, že kecám, že sem to ušila, že sem ju prý někde koupila a teď machruju. :-D :-D Hrozně mě to nadchlo, jdu zkusit něco dalšího :-) Helča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Helčo, no tak to je úplě super!:-) A taková vlastně pochvala od chlapa, to se počítá.:-) Tak hurá do šití. A jsem zvědavá, takže foto vítáno.:)

      Vymazat
  15. Ahoj, chtela jsem se zeptat jaky sici stroj (znacku a typ) pouzivas. Diky Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, šiji na Janome MC5200. Overlock mám Brother 4234D. S obojím spokojenost.:)

      Vymazat
  16. Ahoj Zichr :) skvelý návod, šijem už dlhšie,ale vždy ma niečo jednoduché a rýchle nadchne, skúsila som podľa teba a atkto vyzerá výsledok https://www.facebook.com/587208151378753/photos/a.587858794647022.1073741830.587208151378753/592901114142790/?type=1&theater ďakujem moc, a krásny nový rok :) Erika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, wow!!! Tak to mě dostalo, perfektní kousek.:) Díky za odkaz, vložím ho přímo do článku, aby se i ostatní šikulky mohly pokochat.:)

      Vymazat
    2. ďakujem za pochvalu,ale je to díky tvojmu super návodu ;))

      Vymazat
  17. Muzu se zeptat, jakou bavlnenou latku bys doporucila? Nebo slo by to z upletu, elastickeho?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, v návodu šiji z bavlněného plátna - teď už záleží na každém, zdali zvolí na omak tužší (sukýnka bude více trčet), anebo jemnější (sukýnka bude více vlát). Úplet je také na kolovou sukýnku možné použít - trošku je pak potřeba upravit některé věci v postupu z důvodu vlastností materiálu (např. doporučuji šít na overlocku, případně alespoň overlockovým, či přinejhorším cik-cak, stehem na šicím stroji / spodní okraj buď nechat nezačištěný (u úpletu si to můžeme dovolit), anebo naopak udělat kraj zahnutý (ale to už je práce pro coverlock, anebo overlock+šicí stroj (ale je to takové nouzové řešení a vyžaduje již nějakou šicí zkušenost) / atd.). Vesměs lze použít jakýkoliv splývavější materiál, např. i satén, len, ...

      Vymazat
  18. Ja by som mala tiez otazku.nerozumiem tomu vypoctu 16 pri zhotovovani strihu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Mirko, číslo 16 cm ve výpočtu je poloměr vnitřní kružnice na střihu. A právě tato kružnice je poté náš vrchní obvod, tzn. to místo, kde budeš mít sukýnku posazenu (pas, boky, ...). Na střihu samotném to vidíš jako ten kratší oblouček. Tento kratší oblouček nám potom udělá vrchní obvod sukýnky, na který našijeme gumu. Mrkni postupně na jednotlivé fotky postupu, vše je tam ukázáno.:) Výpočet samotný pak vychází ze standardního vzorce pro výpočet poloměru kruhu.
      Nevím, zdali je to takto jasné, kdyžtak se klidně ptej.:)

      Vymazat
    2. Dakujem.nejako to uz zrobim :)

      Vymazat
  19. ahoj nebylo by nejaky foto jak prisivas ten tyl? díky Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, můžu tylovou sukni/spodničku zařadit na TODO list. V nejbližší době ale budu zpracovávat komplexní návod na lemování šikmým/rovným proužkem, tzn. tylovka bude muset počkat.

      Vymazat
  20. Ahoj, vim, ze je to stary clanek, ale i tak se zkusim zeptat... jak by se sila sukne ze dvou kol? (Jak by se vymerila dira na pas a jakym svem by se kola k sobe prisila) predem dekuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Coco, článek je sice starý, ale ZICHR stále žije.;-) Dotaz možno chápat dvěma způsoby, nevím, o který ti primárně šlo, uvedu tak radši oba: 1. Mám dvě kola na sobě, tudíž mám sukýnku tzv. vrstvenou (spodní kolo je třeba delší a vykukuje zpod toho vrchního). V takovém případě je díra na pas shodná u obou vrstev. Vrstvy k sobě přišiji rovným stehem v místě pasu a dále pokračuji v našívání gumy stejným způsobem jako je to v článku. 2. Situace, kdy je sukýnka jednovrstvá, ale vrchní polovina (vrchní kolo) je z jedné barvy, spodní polovina (spodní kolo) z jiné barvy. Tudíž někde v délce sukýnky potřebuji tyto dvě kola spojit. Díra pro pas se bude počítat stejně, a vystřihne se ve vrchním kole. Ale teď je potřeba střihnout vrchní část spodního kola tak, aby pěkně přilehlo k tomu vrchnímu kolu. Tudíž vlastně potřebuji opět získat poloměr (tentokrát ale ne pasové díry, ale otvoru ve spodním kole). A ten získám tak, že k poloměru pasové díry připočtu délku vrchního kola a mám to. Pak opět postupuji od kroku 3. Když mám obě kola vystřižená, tak přiložím lícem k líci, a sešiji na rysku patky k sobě spodní lem vrchního kola s vrchním lemem spodního kola. Pak bych to vzala ještě entlem. A z líce rovným stehem prošila těsně vedle švu a tím zafixovala ten přídavek v rubu. Toť teoretická úvaha, jak si myslím, že by to mělo fungovat. Ale tento způsob sešívání u kolové sukně jsem nikde moc neviděla. Pokud už takto sukně sešitá je (protože má třeba dole široký lem), tak to většinou nejsou sukně kolové, ale řasené. Zdraví Klára ZICHR

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.